SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
Somontano & Enate - Costa del Sol - Spanien
Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Fotograf: Birgitte Røddik
Fotograf: Birgitte Røddik
Somontano & Enate
De spanske vine

Somontano
Området, hvis navn betyder »for foden af bjergene«, ligger i et af de mest naturskønne og uberørte områder i Europa. Vindyrkningen startede her på samme tid som i Rioja, da franske vinbønder flygtede sydpå, væk fra vinlusens hærgen. Naturligvis tog bønderne deres traditioner med sig for at videreføre dem i det nye vinområde, så derfor vil man i Somontano ofte finde meget franskprægede vine, der dog er tilført deres helt eget lokale særpræg og charme. Somontano har fastlandsklima, hvilket betyder køligere nætter og længere vækstsæson end i noget andet spansk vinområde. Klimaet betyder endvidere, at det stort set aldrig regner i vækstperioden, så området er forskånet for mange af de sygdomme, der ellers kunne true en perfekt druekvalitet. For at kompensere for den manglende regn i vækstperioden, er det lovligt at overrisle markerne, og man ser derfor mange steder i landskabet et fint forgrenet net af kanaler, der fører vand fra bjergene til marker og byer. I Somontano-området dyrkes et væld af forskellige druer til vinproduktion. Hovedvægten ligger stadig på den klassiske spanske Tempranillo, men der produceres også virkeligt gode og karakterfulde vine på f.eks. Merlot.

Enate
Bodegaen blev bygget som det mest moderne vinhus i Spanien i 1991. I arkitekturen tog man meget hensyn til de imponerende omgivelser, som kanter op til de fantastisk smukke vinmarker, der er omgivet af mandeltræer. I denne forbindelse kan tilføjes, at man faktisk netop i Somontano dyrker Europas bedste mandler, der er vidt berømte i kulinariske kredse for deres meget kraftige marcipansmag. Enate blev skabt af en lokal vindrueavler, som havde en drøm om at lave sin vin selv. Efter et møde med to familier i Madrid blev investeringen foretaget, og huset blev skabt og opkaldt efter Enate, den nærliggende og iøvrigt både lille og søvnige landsby. Fra starten kombinerede man vinene med kunstmotiver ud fra devisen om, at vin er kunst og selvfølgelig også omvendt. Hver vin har derfor sin egen kunstneretiket, der typisk er tegnet af en spansk kunstner, der enten er kendt i forvejen – eller er på vej til at blive kendt. Af bodegaens 400 ha marker, der ligger omkring byerne Salas Altas, Salas Bajas og Cregenzan, bruges 85% til dyrkning af rødvinsdruer, mens de resterende 15% bruges til dyrkning af hvidvinsdruer. Den lave fugtighed i de højt beliggende vinmarker (500 meter over havets overflade) betyder, at druerne kun yderst sjældent angribes af sygdomme, hvorfor en stor del af produktionen er dyrket økologisk. Specielt anbefales må Enates rosévin, som afgjort er blandt Spaniens bedste, og husets Merlot-Merlot, som i årgang 1999 opnåede karakterer på højde med de spanske kultvine Pingus og L’Ermita, nemlig 95/100 point – hvilket oven i købet var den højeste score, Guía Peñín afgav. Og så er det jo pragtfuldt, at prisen pr. flaske kun ligger på 1/10 til 1/17 af, hvad der forlanges for de andre spanske ”kultvine”.

Vi takker H.J. Hansens Vinhandel for dette indlæg

Afstemning

(3 stemmer)Tilføj din kommentar
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven

Dine Spanien-kommentarer

Kom med dine kommentarer her eller forslag til ændringer

Navn


Kommentar


E-mail (Vil ikke blive gengivet på siden)


CAPTCHA ImageReload Image

Skriv ovenstående kode


Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga