Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Vindruer i begyndelsen af juli.
Vindruer i begyndelsen af juli.
Fra vindruer til soltørrede rosiner
Skrevet af Solkysten
Når dine vindruer på din vinoverdækkede terrasse eller på vinstokkene på din jord begynder at se modne ud, ...
... så er det tid til at overveje om hele herligheden skal anvendes dels til at fremstille vin og dels som friske druer i frugtskålen.
Glem ikke at du bor et sted, hvor klimaet gør det muligt at fremstille en naturlig delikatesse med solens hjælp ... nemlig soltørrede rosiner.

Urgammel konserveringsmetode
At tørre frugt som konserveringsmiddel er ikke nogen nyskabelse. Vi mennesker har tørret frugt siden stenalderen for at gemme sommerens høst indtil næste frugtsæson.

Indtil midt i 1900-tallet var det en helt almindelig ting også i Danmark, hvor man ganske vist ikke kunne overlade arbejdet til solen, men måtte bruge eftervarmen fra ovne, tørring i fyrrummet eller blæsten i stedet for. Det er stadig en helt almindelig ting at tørre både frugt og grøntsager i østlandene og Middelhavslandene. I takt med fryserens indtog i Danmark i 60’erne er den gamle konserveringsmåde faldet ud af ”huskebogen”.

Tørret frugt startede som en nødvendighed, men har i tidernes løb ændret karakter, således at vi i dag - i den vestlige verden i et gastronomisk perspektiv - betragter rosiner, svesker, abrikoser, dadler og figner som en luksus, vi ikke vil være foruden. Og udvalget er endeløst; der findes næsten ikke en frugt eller et bær fra hele jordkloden, som ikke kan købes i tørret form.

I dag er verdens største rosinproducent Californien. Der produceres også rosiner af betydning i Tyrkiet, Grækenland, Spanien, Kina og Sydafrika. I danske butikker finder du oftest billige rosiner fra Californien, mens du her i Spanien finder store soltørrede spanske rosiner til omkring tre euro for kun 220 g.

Sådan gør du
1. Lad klaserne hænge på rankerne indtil de er overmodne. På den måde bliver sukkerindholdet ekstra højt. (Sukker er konserverende).

2. Vindrueklaserne håndplukkes og lægges til soltørring på en rengjort flade af f.eks plast eller bambusmåtter. Det er vigtigt at brede druerne så meget ud som muligt, da de ellers vil gå i forrådnelse i stedet for at tørre. (Du kan også hænge dine vindrueklaser op på en stramt udspændt tørresnor, da de så får lys og luft fra alle sider, men så må du sikre dig, at vinden ikke tager dem ... blæsten kan være ret stærk her på Costa del Sol. Fordelen ved at hænge dem op er at de ikke skal vendes og myrerne får ikke så let adgang.

3. Klaserne vendes dagligt, så alle druerne tørrer ind. Ved denne proces fordamper vandet i druerne, og dermed koncentreres sukkerindholdet og og næringsindholdet.

4. Det kan tage op til en måned, før druerne er forvandlet til mørkebrune, lækre rosiner.

5. Når druerne er blevet til rosiner skal de alle håndklippes. D.v.s. man klipper rosinen af klasen, men lader et par millimeter stilk sidde tilbage, da der ellers går hul på rosinen, hvilket tillader adgang for bakterier o.s.v.

6. De tørrede rosiner vaskes, da de kan have samlet oceaner af støv. Det gøres bedst i en si. De skylles simpelthen over med rent vand.

7. Derefter bredes rosinerne ud på rene viskestykker, indtil de er tørre nok til at blive opbevaret på rene glas eller i papæsker ... gerne tørt og mørkt.

Anvendelse
Der er næsten ingen grænser for, hvordan man kan anvende rosiner i madlavningen. Rosiner er ikke kun forbeholdt bagværk og desserter, de kan også anvendes i hovedretter og frokostsalater. Og naturligvis kan rosiner marineres. Cognac- eller portvinsmarinerede rosiner anvendt sammen med æblestykker og svesker som fyld i en and eller en kalkun er mums for ganen. Du fylder et rent henkogningsglas trekvart med rosiner, og så hælder du bare cognac eller portvin over ... og så kan rosinerne stå og trække smagen til sig indtil jul ... hvis du kan vente så længe med at forkæle dine smagsløg!
Her følger forslag til anvendelse af hjemmelavede rosiner i en frugtsalat.

Finca Fantasticas frugtsalat
(4 personer)
2 bananer
2 appelsiner
2 æbler
1 kiwifrugt
1 håndfuld fint snittede mandler
1 håndfuld soltørrede rosiner
100 g mørk chokolade, fint snittet

Skær bananerne igennem på langs to gange, således at hver skive, når du skiver dem, bliver til fire små stykker. Den ene appelsin deles i både, som alle skæres i tre stykker. Æblerne skrælles og skæres i 8 både. Kernehuset fjernes og æblebådene snittes i små stykker. Kiwien skrælles og deles i både, som snittes ligesom æblerne.

Alle frugtstykkerne kommes i en serveringsskål og blandes med mandler og halvdelen af chokoladen, som er hakket med kniven i foodprocesseren. Dernæst blandes de soltørrede rosiner i salaten.
Den sidste appelsin presses, og saften hældes over frugtsalaten. Til slut drysses resten af den snittede mørke chokolade over salaten som pynt.

Kan serveres alene eller sammen med vanilieis.

God appetit!

Dorte Holm Jensen

Vidste du at:
• Rosiner der er konserveret med svovldioxid og sulfitter kan udløse astmaanfald hos særligt følsomme? Derfor råder Astma-Allergi Forbundets fødevareekspert, Betina Hjorth, folk til at købe økologiske rosiner, som ikke er behandlet med svovldioxid og sulfitter.
• Hunde kan få nyresvigt af så få som .... syv rosiner eller syv vindruer? Dette skyldes hverken konserveringsmidler eller tilsætningsstoffer, men et stof, der findes naturligt i druerne og som hunde bare ikke kan tåle.
• Der findes et ”Rosinmuseum” i Almachar? Almachar ligger på frugtbar landbrugsjord, hvor man dyrker de berømte moskatel-druer, som forvandles til de lige så berømte moskatel-rosiner.


Finca Fantasticas Frugtsalat med soltørrede rosiner.
Finca Fantasticas Frugtsalat med soltørrede rosiner.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2006
Solkysten - August 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga