Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Viña Luparia
Skrevet af Solkysten
I Solkystens nye artikelserie præsenteres hver måned en ny vin. I løbet af måneden
kan læserne hver torsdag besøge “Bjørnekælderen” og få en gratis smagsprøve - sammen med et godt tilbud på vinen.

At bevæge sig rundt i de spanske vindistrikter er altid en oplevelse af en helt speciel kaliber, men der er ingen rejseaktivitet af nævneværdig karakter forbundet med månedens vin. Det kommer nok senere, når det bliver tid for endnu en “besøgsrunde” på diverse bodegaer.

Vinen blev såmand fundet på kongrescenteret i Torremolinos, hvor der var messe, og en lille snes bodegaer kæmpede ihærdigt om gæsternes opmærksomhed. Alt i alt var det en noget tam affære, og det kan til stadighed undre at der på Costa del Sol - med alle dens luksushoteller og restauranter - i det store og hele er så ringe interesse for den spanske vinverden.

Dagen skulle trods alt vise sig at få en positiv afslutning, for på en af de sidste stande fandt vi Bodegas Galán fra Valdepañas. I sandhedens navn skal siges at vi hidtil ikke har brugt tid og kræfter på Valdepeñas-vinen - og det er ikke fordi vi har dårlige erfaringer, men fordi der har været så mange andre spændende og også ind imellem ukendte vine at fornøje smagsløgene med. På messen i Torremolinos var der ikke noget overvældende udbud, og det gav os heldigvis mulighed for at stifte bekendtskab med en moderne Valdepeñas-vin fra en gammel, familiedrevet bodega.

Kort om Valdepeñas
Området ligger i den sydlige del af Castilla-La Mancha, lige før man på vej til Madrid kommer op på højsletten. Distriktet dækker godt 29.000 ha. vinmarker, der for størstedelens vedkommende ligger på en lille slette omkring 700 m.o.h. omgivet af bjerge. De bedste vine kommer fra området mod vest, Los Llanos, og mod nord, Las Aberturas.

Området har typisk fastlandsklima - tørt og varmt om sommeren og bidende koldt om vinteren. Den gennemsnitlige nedbørsmængde ligger på mellem 200 og 400 liter pr. kvm., og de falder som regel i løbet af 60-70 forårsdage. Den eneste grund til at vinplanterne overhovedet kan leve under de forhold er, at de har rødder i en god, fed jord med en god portion kalksten, der holder på væden.

I Valdepeñas laves hvid- og rosévine i et begrænset omfang. Det er - og har altid været - de røde vine, der er interessante, og de fremstilles næsten udelukkende på Tempranillodruen eller Cencibel, der en af mange varianter på Tempranillo.

Manuel Galán Caminero grundlagde Bodegas Galán i 1876, og det gør den til en af de ældste i distriktet. Lige fra begyndelsen blev der kun brugt de bedste Tempranillo-druer i bodegaens rødvine, og man satsede på kvalitet frem for kvantitet. Manuel Galáns efterkommere har formået at efterleve hans intentioner og fået dem til at gå op i en højere enhed med moderne produktionsmetoder, der dog ikke er mere moderne end at gæringen stadig foregår i store lerkrukker, som det har været skik og brug i århundreder. Bodegaens reserva, som vi faldt næsegrus for, lagrer derefter 12 måneder på amerikanske egetræsfade og 12 måneder på en i øvrigt utrolig flot flaske. Resultatet er en elegant, granatrød vin, der er rund i smagen, og som har masser af krop.

Af La Cuenta Vinos

Kom og smag på vinen. Få et godt tilbud. “Bjørnekælderen”, Centro Nórdico - Ctra. de Mijas km. 4,5 • Hver torsdag kl. 17-19
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Februar 2006
Solkysten - Februar 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga