Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Fra træ til færdige figner
Skrevet af Solkysten
Adam og Eva dækkede sig til med figenblade efter syndefaldet ifølge Det Gamle Testamente ... så figentræet, Figus Carica, eller på spansk; Higuera er ikke af helt ny dato.
Så vidt vides, stammer vilde figner fra Afghanistan og Vestasien. Herfra er figentræet ret tidligt blevet spredt til subtropiske områder omkring Middelhavet. I dag dyrkes der figner langt op i Europa ... selv i Danmark. Figentræet blev bragt til Spanien og Portugal af araberne omkring 7-800 e.Kr.

Vækst og pasning
Det løvfældende figentræ er meget grenet og kan blive op til 10 meter højt.

Figentræet er en hårdfør plante, der trives, hvor andre planter bukker under for tørke, frost eller mangel på næring. Jordbunden skal dog være veldrænet, da træet er allermest overfølsom overfor overvanding og sur jord. Faktisk skal der helst være tørke, når frugterne modnes, da fignerne ellers bliver vandede og smagsløse. Figentræet trives bedst i en kalkrig, stenet jord, der begrænser røddernes vækst. Du kan også plante et figentræ i en stor potte på terrassen, men husk at fylde bunden med sten.

Træet bærer frugt efter ca. tre år, men først når det er ca. otte år gammel bliver frugtydelsen rigtig god. I Spanien kan du høste figner fra dit træ en-to gange om året, afhængig af beliggenhed og vejr. I Danmark kun én gang om året. Figen kan dyrkes op til 1.200 meters højde.

Der er ikke megen pasning ved et figentræ, udover at fjerne nye rodskud og beskære træet efter høsten, så det får lys og luft imellem grenene.

Friskplukkede figner
Frisk figen smager helt anderledes end den tørrede figen. Den friske figen er pæreformet, og den kan være op til otte cm stor. Den modne figen kan være både gul-grøn eller sort-violet alt efter sorten.
Skindet har et mat skær, nærmest melagtigt. Det er frugtsukker, der er trukket ud gennem skindet indefra og virker konserverende på frugten.

Figen indeholder store mængder frugtsukker. Men et stort vandindhold gør smagen frisk i forhold til de tørrede figner. Grønne figner har en mild syrlig smag, hvorimod de mørke sorter er mere søde i smagen.
Den friskplukkede figen har en kort holdbarhed, så det er en god ide at vide, hvad du vil bruge dem til, inden du plukker dem. De kan nemlig kun holde sig få dage i køleskabet i en plastikpose.

Du kan naturligvis spise fignerne direkte fra træet, men du kan også bearbejde dem til forskellige produkter såsom figenkompot, figenchutney og naturligvis tørrede figner.

Figenkompot
Frugtkødet kan med fordel graves ud med en teske. Det smager godt, hvis du smører det på ostemaden.
Du kan også varme det og servere det som tilbehør til fjerkræ.

Figenchutney
500 g rørsukker
1 tsk. salt
1,25 liter rødvinseddike
1 kg knapt modne sorte figner
500 g løg
250 g udstenede dadler
150 g frisk ingefærrod
1 tsk. sød paprika
1 tsk. hvide sennepsfrø
3 tsk. friskhakket estragon (eller 1 tsk. tørret)
Bland sukker, salt og vineddike i en gryde og rør indtil sukker og salt er opløst. Bring til kogepunktet og lad det simre i ca. 5 minutter. Tilsæt fignerne snittet i tynde skiver, fintsnittede løg, dadler, paprika og og sennepsfrø. Bring igen blandingen til kogepunktet og lad det simre i ca. en time indtil det tykner. Fjern gryden fra varmen og tilsæt estragon. Bland det godt sammen. Hæld chutneyen på steriliserede, lufttætte glas.

Figenchutneyen skal stå en måned, før den er spiseklar. Den kan holde sig ca. et år i spisekammeret. Når glasset først er åbnet, skal det stå i køleskabet.

Tørrede figner
Vi kender alle de tørrede figner fra den danske jul, og du kan ”lave” dem selv.
Når man i gamle dage, for ca. 5.000 år siden, skulle tørre figner, gravede man dem ned i det tørre ørkensand. Nu får fignerne lov til at tørre, mens de hænger på træerne, eller de plukkes og tørrer i solen. Det kan foregå på jorden på halm eller over jorden på net. Du kan også tørre dem et ventileret, skyggefuldt sted indendøre.

Tørrede figner har en meget længere holdbarhed end de friske, da det høje sukkerindhold konserverer.

Sådan gør du
En almindelig metode til tørring af figner er, at de høstede figner dyppes i kogende saltvand i ca. 30 sekunder. Læg dem derefter til tørre i solen i nogle timer.

Stik en seks-otte figner på et halmstrå eller et stykke sejlgarn, og lav en ”stopper” ved at stikke en tandstikker igennem halmstrået under fignerne, eller binde en knude rundt om en knap i enden af sejlgarnet. Nu kan du hænge dem op på en snor med en klemme, og tyngdekraften vil presse fignerne mere flade, end hvis de bare ligger.

Derefter tørres de først i solen i en dag og derefter i halvskygge i ca. otte dage.

Hvis fignerne ikke er flade nok, når de er færdigtørrede ... og hvis de er for hårde til at presse flade ... så dyp dem i kogende saltvand igen. På den måde bløder du fignerne lidt op og dræber evt. bakterier. Lad dem så dryppe af og tørre færdige på et rent linnedklæde.
Hvis du opbevarer dem køligt kan du servere hjemmetørrede figner til jul.

Dorte Holm Jensen

Har du en kommentar til artiklen? Skriv til dorteholm57@hotmail.com


Den friskplukkede figen har en kort holdbarhed, så det er en god ide at vide, hvad du vil bruge dem til, inden du plukker dem.
Den friskplukkede figen har en kort holdbarhed, så det er en god ide at vide, hvad du vil bruge dem til, inden du plukker dem.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2006
Solkysten - September 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga