Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Avocadotræet kan blive op til 20 meter højt, men det kan med fordel beskæres ned til under 5 meter.
Avocadotræet kan blive op til 20 meter højt, men det kan med fordel beskæres ned til under 5 meter.
Avocadofrugten
Skrevet af Solkysten
Avocadotræet har mange år på bagen., og Sydspanien er et af de få steder i Europa, hvor jordforhold, adgang til vanding samt klimaforhold gør det muligt at dyrke det.
Oprindelig kommer avocado fra det nordlige Mellemamerika ... fra Honduras over Guatemala til det sydlige Mexico. Spanierne bragte avocadotræet til Spanien i 1601. Ved hjælp af kulstof-14 metoden har man dateret rester af avocado i indianske grave til at være mindst 10.000 år gamle ... så det er ikke en årsunge, vi har med at gøre.

Den kommercielle dyrkning af avocado foregår i dag i mange lande ... tropiske som subtropiske, hvilket betyder at man kan købe avocado året rundt.

Avocadofrugten er typisk pæreformet og på størrelse med en stor pære eller større. Overfladen er glat eller nopret … alt efter sorten. Fuerte er den glatte og Hass den noprede. De glatte forbliver grønne med lyse pletter eller prikker, mens Hass sorten changerer fra klar grøn over brun-grøn til næsten sort-violet. I Middelhavsområdet er det primært Israel og Spanien der dyrker avocado til eksport.

Kært barn har mange navne, og det gælder også avocadofrugten. På spansk hedder den ”aguacate”. Nogle kalder den ”smørfrugt” p.g.a. frugtkødets bløde konsistens, når frugten er moden, andre kalder den ”alligator-pære” fordi frugtskindet ligner alligatorskind, og endvidere kaldes den også for ”testikel-frugt” fordi frugterne ofte hænger sammen to og to og minder om mandens pung.

Plant dit eget træ
Du kan putte avocadostenen eller frøet fra en netop spist frugt direkte ned i en urtepotte med muld. Husk at den bredeste ende af frøet skal vende nedad. Hvis du sørger for at holde jorden tilpas fugtig, men ikke så våd at frøet rådner, og tilstræber en temperatur på omkring 25 grader om dagen og ca. 15 om natten … så vil dit nye avocadotræ spire i løbet af ca. tre uger.

Hvis du bare vil have en smuk stedsegrøn plante, er det en fin ide med frøet i urtepotten, men hvis du gerne vil se resultater indenfor overskuelig fremtid; så køb dit træ på en planteskole.

Et frøplantet træ er som regel fem til seks år gamle, før de første frugter kan høstes, men på planteskolen kan du købe et ældre træ, der er podet. Og det giver frugter, når det er fire eller fem år gammelt.

Det vigtigste for træets trivsel er, at du planter det i veldrænet jord et sted, hvor der er læ for blæsten. Avocado kan vokse i forskellige jordbundstyper, men bedst ved en pH-værdi på 5,0-5,8. Avocado kræver en del gødning, især i vækstperioden samt under frugtdannelsen. Da vi har lange perioder med tørke her i Sydspanien er det nødvendigt at vande.

Et godt tip er at dække området lige under træet med halm; dels modvirker det fordampning og desuden forebygger det svampeangreb, som får rødderne til at rådne. Træet kan blive helt op til 20 meter, men det er en god ide at beskære det kraftigt, så frugtplukningen ikke skal foregå på stylter.

Hvis du kun vil have et enkelt træ; spørg efter Hass sorten ... den er selvbestøvende. Der går 6-12 måneder fra bestøvning til frugterne kan høstes.

Høst
Hvornår avocadoerne er modne her på kysten varierer alt efter hvor træet vokser. Der er store højdeforskelle her, hvilket betyder noget for temperaturen og dermed for modningen. Et træ giver i gennemsnit mellem 100 og 500 frugter om året.

Hass sorten bliver mørkere i farven, når den modner, men den glatte sort forbliver grøn. Når avocadoen giver efter for et let tryk er den moden. Hvis du prøver at spise den før den er blød og moden, så smager den helt forfærdelig. Frugterne modner ikke på træet, så pluk dem når størrelsen ser rigtig ud. (Hvis du skal sælge dem til eksport skal hver frugt veje mere end 220 g for at give en ordentlig pris.) Men husk, når du har plukket frugten, at den kun kan holde sig i 2–7 dage ved stuetemperatur. Avocado modner hurtigere, hvis de opbevares sammen med æbler eller tomater.

Næringsværdi
Avocadoen er en af vores mest energirige frugter. Den har et stort indhold af umættede fedtsyrer ... altså dem vi godt må spise, og desuden et stort inhold af vitaminerne; B, C, D, E og K. Endvidere indeholder avocadoen jern, kobber, kalium samt kostfibre. Mange hæfter sig ved det høje fedtindhold (5,8-23 g pr. 100 g). Ikke desto mindre er frugten slankende og modvirker oven i købet kolesterolindholdet.

Den nærende frugt kan anvendes til mange forskellige ting i madlavningen. En avocado skæres bedst over på langs. Det er nemt at skære rundt om stenen, eller frøet, der som regel slipper frugtkødet let. Frugtkødet misfarves hurtigt i fri luft, hvilket kan modvirkes ved at dryppe lidt citron over det blottede frugtkød.

Dorte Holm Jensen


Opskrifter med avocado


Guacamole
Vi kommer ikke uden om den mexicanske dip; guacamole, hvilket sandsynligvis er den mest kendte anvendelse af avocado.
Opskrift til 8 personer:
2 avocadoer
6 spsk. citronsaft
1 løg
2 fed hvidløg
2 friske chilipebre
3 tomater
2 spsk. olivenolie
1 knivspids bordsalt
1 knivspids peber
1 knivspids korianderpulver
1 håndfuld frisk persille
1. Flæk avocadoerne ved at skære ind til stenen hele vejen rundt.
2. Drej halvdelene fra hinanden. Tag stenen ud og skræl de to stenfrie halvdele.
3. Hvis avocadokødet er blødt nok, så mos det med en gaffel, ellers purér det med en stavblender.
4. Bland straks citronsaften i så avocadomosen ikke bliver brun.
5. Pil løg og hvidløg og hak det meget fint.
6. Flæk chilierne på langs, fjern kerner og stilke, skyl chilierne og hak dem fint.
7. Læg tomaterne 1 minut i kogende vand, giv dem et koldt chok under vandhanen og flå dem.
8. Skær tomaterne i små bitte terninger.
9. Bland det hele sammen med avocadopureen, rør olien i, smag til med salt, peber og stødt koriander. Skyl persillen, hak den fint og bland den i.
Guacamole kan fryses, så du altid har frisk dip på lager.

Avocado med rejer
Opskrift til 6 personer:
Dressing:
1 dl mayonnaise
1/2 spsk. tomatketchup
1/4 tsk. sukker
1/2 tsk. salt
1 knivspids peber
Derudover bruges:
3 avocadoer
1/2 spsk. citronsaft
100 g kogte rejer
1 håndfuld frisk dild eller persille
1. Flæk avocadoerne på langs og tag stenene ud.
2. Dryp frugterne med citronsaft.
3. Bland mayonnaise med tomatketchup og smag til med sukker, salt og peber.
4. Fordel dressingen i avocadoerne og herpå rejerne.
5. Pynt med dild eller persille
6. Server dem afkølet.


Avocado med rejer.
Avocado med rejer.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Januar 2007
Solkysten - Januar 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga