Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Højteknologisk kvalitet
Skrevet af Solkysten
Denne måned tager vi endnu engang til Rioja, Spaniens ældste og mest kendte vindistrikt. Det var her, man i 1925 etablerede det første kontrolorgan inden for vinproduktion ...
... (Denominación de Origen), og det blev rollemodel for de øvrige distrikter – ganske vist med varierede regler bl.a. for lagringstid.

I Rioja har myndighederne, i hvert fald for så vidt angår vinbranchen, den opfattelse at regler er til for at overholdes, og man er meget omhyggelige med at kontrollere at den vin, der sælges har den korrekte betegnelse. Det betyder naturligvis ikke at alle vinene er lige gode, for med 1.190 bodegaer – et tal der i øvrigt er mere end fordoblet de seneste ti år – er det klart at kvaliteten er svingende. Den skærpede konkurrence afspejler sig på priserne. Vinene af mindre god kvalitet, er der ikke længere nogen, der vil betale særlig meget for, mens de rigtig gode vine omtrent ligger på det prisniveau, man kender fra Ribera del Duero.

Rioja distriktet
Autonomiet Rioja er Spaniens mindste, men det mest betydningsfulde, når der tales vin, og når det gælder Rioja handler det mest om rødvine. De produktionsmetoder, der anvendes i hele landet, stammer herfra, hvor man lærte af de franske vinbønder, der efter vinlusens hærgen i Bordeaux slog sig ned her og til spaniernes store forundring lagrede deres vine på egetræsfade.

Vinlandet Rioja strækker sig ind i Navarra og op i Baskerlandet og er delt op i tre mindre områder: Rioja Alavesa nord for Ebro-floden, Rioja Alta mod sydvest og Rioja Baja sydøst for floden. Halvdelen af vinproduktionen kommer fra Rioja Alta, og den anden halvdel er næsten ligeligt fordelt på Alavesa og Baja. Størstedelen af produktionen er en blanding fra alle tre områder, for på den måde at få fuldt udbytte af druernes forskellige gode egenskaber, men der findes bodegaer, der sætter en ære i at lave separate vine.

Rioja Alta har atlanterhavsklima, Baja middelhavsklima og i Alavesa er det lidt blandet. Alta og Alavesa har den fordel at de ligger i læ for nordenvinden af Sierra de Cantabria. I disse områder vender alle vinmarkerne mod syd, så her får druerne masser af sol og varme og modnes hurtigere.
Den altdominerende drue i Rioja er Tempranillo, der vokser i omkring 90 pct. af områdets vinmarker. Resten fordeler sig på Garnacha, Graciano og Mazuelo.

Bodegas La Encina
Bodegaen ligger i en lille landsby, der hedder Briñas og har den mest fantastiske udsigt over Ebro dalen. Den dag i oktober, vi var på besøg, skiftede vejret fra det tunge grå over regn til sol og flotte hvide skyer, og det var næsten ikke til at løsrive sig fra landskabets farveskift, som vi betragtede gennem store panoramavinduer.

Bodegaen har kun seks år på bagen, og produktionen er ikke stor, men af meget høj kvalitet. Man har udstyret bodegaen med den nyeste teknologi og alligevel holdt fast i gamle traditioner for at kombinere den klassiske Rioja med den moderne og mere frugtholdige vin.

Af de tre rødvine, der fremstilles har vi valgt Tobelos Crianza 2002 til månedens vin. Det er en næsten ren Tempranillo – kun fem pct. er andre druer, og ønologen vil ikke ud med, hvilke der er tale om. Det er en fantastisk flot vin med en god duft af frugt og fad. Smagen er dyb, elegant og meget langvarig. En vin der egner sig fortrinligt til rødt kød og gode oste.
Kom og smag på vinen.
Få et godt tilbud.
Pol. Ind. La Vega, Fase 4 Nave 10 (sidste lager på højre hånd)
29649 Mijas Costa - Hver torsdag kl. 17-19


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2007
Solkysten - Marts 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga