SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
Spanien, religioner og baggrund - Costa del Sol - Spanien
Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Alhambra i Granada, Andalusien
Alhambra i Granada, Andalusien
Spanien, religioner og baggrund
Per Nyholm skriver i Jyllandsposten om Spanien og Maurerne
Til Spanien
Af PER NYHOLM
"Snart efter klamrer landevejen sig til bjergsiden, hvis huse svømmer dernede i dalbundens grønne hav, skønt er her," hedder det i klummen Undervejs

UGIJAR,
Egentlig skulle alt her være tørt og udbrændt, men sådan er det ikke. Marker og bjergsider ligger friske under efterårets skarpe sol. Venlige og velholdte småbyer ud til Guadalfeo-floden udgør en drømmende kontrast til det mareridt af motorveje og hotelkomplekser, der skamferer den nærliggende Solkyst.

Jeg kommer til Ugijar fra Barcelona, hvor en stort anlagt udstilling fortæller om forholdet mellem jøder, kristne og muslimer. Udstillingens budskab er det vist nok helt rigtige, at alt for meget i vore indbyrdes forhold har at gøre med fordomme og ammestuesnak. Vi ved simpelt hen for lidt om hinanden.

Nær Almería kører jeg op imod Sierra Nevada. Snart efter klamrer landevejen sig til bjergsiden. Hvide huse svømmer dernede i dalbundens grønne hav, skønt er her, skønt og fredeligt. Oliventræer, figentræer og egekrat, mandeltræer og kaktus rejser sig mod Spaniens blå himmel. Piblende vandløb, et skrydende æsel, hammerslag fra en smedje, livgivende dejlighed.

Velstanden og skønheden langs Sierra Nevada skyldes i høj grad araberne, også kaldet maurerne, som virkede her i næsten 800 år, indtil et krigerisk kongepar fra nord, Ferdinand af Aragonien og Isabella af Kastillien, udslettede de højt udviklede muslimske fyrstedømmer og samlede Spanien. Der fulgte erobringen af Latinamerika med katastrofale følger for de indianske kulturer. Og der fulgte Den Iberiske Halvøs historiske tilbagefald i elendighed gennem Ferdinands og Isabellas beslutning om at fordrive deres jødiske og arabiske undersåtter, dengang Spaniens mest civiliserede folkegrupper. Nedturen nåede sit lavpunkt med 1930'ernes borgerkrig og det francistiske diktatur. Spaniernes insisteren på, at de havde stærkere bånd til Latinamerika end til Europa var en illusion, som først blev overvundet med deres indtræden i EU, fulgt af en hidtil ukendt velstand under socialdemokraten Felipe Gonzáles og dennes konservative afløser, José María Aznar.

Læs hele artiklen i Jyllands-Posten
Afstemning

(15 stemmer)Tilføj din kommentar
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven

Dine Spanien-kommentarer

Navn


Kommentar


E-mail (Vil ikke blive gengivet på siden)


CAPTCHA ImageReload Image

Skriv ovenstående kode


Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga