Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Jordbær fra Spanien
Jordbær fra Spanien
Ulovlige jordbær fra Spanien
Med typisk spansk uklarhed, om hvem der kan give tilladelse til hvad, dyrkes der jordbær i et område, der ikke kan bære vandforbruget.
Vandet skader nationalparken Coto Doñana, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Spanien er Europas drivhus. Frugt og grøntsager fra Spanien dyrkes i det solrige klima med arbejdere fra de østeuropæiske og afrikanske lande. Alt sammen godt og billigt. Det eneste, der mangler, er vand.

Problemet er ikke kun relateret til jordbær, men dækker der generelle problem med at få omdannet Spanien fra et land, hvor man gør som man vil, til at man skal følge nationale regler og retningslinjer.


WWF skriver om jordbær fra Spanien
I følge WWF dyrkes ca. 95%. af de spanske jordbær i et område på 5000 hektar ved nationalparken Coto Doñana, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv


Huelva, Costa de la Luz - Spaniens jordbærhave
Næsten hele Europas vinterjordbær kommer fra Huelva-regionen, og der dyrkes i områder, der er klassificeret som offentlig skov.

Der er boret mange ulovlige brønde til de tørstige jordbærplanter. Brøndene har drænet det beskyttede marskland for 50% af vandet, og der er frygt for at skaderne ikke kan udbedres igen.
Jordbærdyrkningen startede for 20 år siden.


Spaniens dualisme - hvem bestemmer?
Det typiske problem i Spanien er at man ikke er enige om, hvem der bestemmer. Derfor kan der ikke svares entydigt på om de spanske kordbær dyrkes lovligt eller ej.

Kommunen giver en fuld gyldig tilladelse, og bønderne dyrker deres jordbær helt efter de lokale regler.
Staten, statsamtet og vandautoriteterne siger der slet ikke må dyrkes noget i de fleste af de opdyrkede områder. Jorden har slet ikke status som landbrugsjord.

Hvem har ret? Der er ikke noget svar på det nu, men på sigt forventes kommunernes tilladelser at blive underkendt. Det kan dog tage tid, ligesom det kendes fra byggetilladelserne på Costa del Sol.
Det spanske retssystem er kendt for at være både langsomt og ineffektivt.

I 1986 nationaliserede Spanien alle brønde (samt overfladevand), og ejerne fik 3 år til at registrere brøndene. Brønde med et forbrug på mere end 7000 kubikmeter om året skal have særlig tilladelse.
Siden 1986 har der været en markant stigning i vandforbuget fra ulovlige brønde, hvilket hænger sammen med øget landbrug, ulovligt byggeri og øget belastning fra tourismen.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven
Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga