Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Spis ude eller inde. Patio’en kan overdækkes og opvarmes om vinteren.
Spis ude eller inde. Patio’en kan overdækkes og opvarmes om vinteren.
Historien spøger i La Fonda de Marbella
Skrevet af Solkysten
Gaden Los Caballeros løber bag den berømte Plaza de los Naranjos - Appelsintorvet - i Marbella.
En kroget charmerende gade, der nærmest inviterer eventyrlystne turister til at gå på udforskning. Men midt i gaden ligger Restaurant La Fonda de Marbella, og den er faktisk et eventyr i sig selv.

Vel inde gennem den statelige port kommer man ind i en skøn patio, hvor der i fint vejr er frit udkik til himlen. Her kan man sidde og spise, og skulle aftenen blive kølig, tænder tjenerne blot for de store terrassevarmere, og patioen bliver hurtigt lun.
Ejeren, Poul Schwartzlose, finder vi inde i et smukt lokale bag patioen. Her kan man også sidde og spise, mens man enten kigger ud på gæsterne i patioen eller nyder det store vægmaleri på gavlmuren, som en berømt muralmaler fra Madrid har lavet.

Fængsel under Franco
- Ja, det er en skøn bygning, den her, siger Poul Schwartzlose og slår ud med armen.

- Men den rummer også en mystisk historie. Bygningen er 200 år gammel og var oprindelig guvernørbolig for guvernør Chinchilla, der var vicekonge af Filippinerne. Så blev huset en overgang borgmesterbolig - og siden nonnekloster. Under General Franco var det et fængsel. Så blev bygningen købt af en tysker, der var restauratør og angiveligt drev Hitlers foretrukne restaurant i Berlin. Denne tysker drev i en årrække en meget berømt restaurant, der hed La Fonda. Den lå ganske vist på en anden adresse her i Marbella, men jeg synes jo alligevel, navnet har en tilknytning til stedet her, fortæller Poul.

Det spøger, siger spanierne
Da Poul Schwartzlose og en "sovende" dansk partner lejede sig ind i bygningen i efteråret 2002, trængte den i høj grad til en kærlig hånd. De mange og skiftende ejere havde alle sat deres spor - på godt og ondt. Og nogle at de tidligere ejere havde tilsyneladende lidt svært ved at slippe deres gamle hjem...

- Spanierne påstår, at det spøger i huset. Mens vi gik og renoverede huset opdagede jeg, at når jeg forlod bygningen, blev der intet lavet, mens jeg var væk. Det viste sig, at de spanske håndværkere nærmest flygtede ud af huset - de turde simpelthen ikke være her, hvis ikke også jeg var der. Og det sker også somme tider, at min engelske bulldog, Buller, står og gør voldsomt af noget i et hjørne, som jeg ikke kan se, fortæller Poul, der selv bor på første og anden sal i herskabsvillaen. Sammen med Buller. Og hvem der ellers stadig bor her...

Restauratør i Tivoli
Den 60-årige restauratørs historie er næsten lige så farverig som restaurantens.
- Jeg kommer af restauratørfamilie. Far drev restauranten på Storebæltsfærgen, og jeg stod selv med ansvaret for min første restaurant, da jeg var 26 år gammel, fortæller Poul.

I 31 år var Poul Schwartzlose et kendt ansigt i Tivoli i København, hvor han drev restaurant Balkonen. Men alting forandrer sig - også den gamle have - og den erfarne restauratør besluttede sig til, at nu var det tid til luftforandring. Han kendte i forvejen til Marbella, som han holdt meget af, så i 2001 solgte han restauranten i Tivoli og rykkede teltpælene til Marbella for at undersøge muligheden for at åbne en restaurant her. Han havde givet sig selv et halvt år...

Lokket af flot hus i annonce
- Jeg havde lejet mig ind i den gamle bydel, og så var jeg ellers gået på jagt. Der var meget til salg - og det meste af det var noget bras, syntes jeg. Men jeg havde flere gange set denne her annonce for et flot hus, der var til leje - huset ejes af en irer. Til sidst tog jeg hen og så på det - og det var jo helt rigtigt, understreger Poul.
Poul Schwartzlose gik i forhandlinger med ireren og fik efterhånden forhandlet en husleje på plads, de begge kunne leve med.

- Så startede renoveringen af bygningen. Det er jo et fantastisk hus, der er bygget i kampesten - og bygningen ligger i en gammel rigmandsgade. Renoveringen skulle derfor laves med respekt for bygningen og omgivelserne, påpeger restauratøren.

Renoveringen tog fire måneder, men i december 2002 kunne han slå dørene op til La Fonda de Marbella.

Søn og svigerdatter hjælper
Poul Schwartzlose er ikke alene om at drive restauranten. Sønnen John, der er gået i fars og farfars fodspor og har taget en uddannelse på Butlers Wharf Chefschool i London, fungerer som restaurantchef, og svigerdatteren Natalie er tjener. Desuden er her en dansk køkkenchef og et team af medarbejdere af mange forskellige nationaliteter. Og sådan er det også med kunderne.

- Vores største kundegruppe er englændere og irere fulgt af skandinaver og spaniere, fortæller Poul og tilføjer, at efter godt to år har restauranten efterhånden fået en stor kundekreds - med deraf følgende god omsætning.

Menukortet er sammensat, så det afspejler kundernes smag - det er et internationalt køkken med inspiration fra Danmark i nord til Spanien i syd. Og priserne bør ikke skræmme en kvalitetsbevidst skandinav væk!

Planer om ny restaurant
Mens andre 60-årige tæller ned til deres efterløn, har Poul Schwartzlose slet ingen planer i den retning. Nærmest tvært imod. På falderebet betror han Solkystens udsendte, at han og den "sovende" partner forhandler med nogen om at overtage en anden restaurant i Marbella. Ikke for at flytte La Fonda de Marbella - men derimod for at åbne endnu en restaurant. Men det er alt sammen en hemmelighed - endnu...

Udenfor La Fonda de Marbella er de store flotte fakler blevet tændt på væggen og lokker sultne forbipasserende til at kigge indenfor, hvor et moderne køkken i nogle spændende historiske omgivelser har vist sig at være et godt match.

Naia Bang / Texthuset
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Februar 2006
Solkysten - Februar 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga