Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Castillo de Monjardin, Crianza 2001
Skrevet af Solkysten
Som vinland er Navarra den mest franskinspirerede region i Spanien, et bevis på at gamle vaner er svære at aflive.
For knap 800 år siden kom Navarra under fransk herredømme, og det varede indtil landområdet blev delt, da Fernando af Aragonien kom til magten i Spanien. Området nord for Pyrenæerne forblev fransk, men bevarede en god forbindelse med det spanske Navarra i syd.

Handlen trivedes især fordi pilgrimsruten til Santiago de Compostela førte nordeuropæere gennem Villamayor og videre til Logroño i Rioja, som ”altid” har været berømt for sine rødvine. Derfor blev det Navarras fremragende rosévine, der tiltrak de rejsendes opmærksomhed og blev en vigtig eksportvare.
Eksporten blomstrede for alvor, da Frankrig blev ramt af vinlusen i det 19. årh. og vendte blikket mod udlandet for at dække efterspørgslen. De købte hovedparten af rødvinene i Rioja, men rosévinene i Navarra. Da katastrofen ramte Spanien i slutningen af samme århundrede, blev Navarras vinmarker reduceret med næsten 99 pct. Mange af bønderne opgav ævred og begyndte i stedet at dyrke de grøntsager, Navarra også er kendt for i dag. Resten plantede til så hurtigt, det kunne lade sig gøre, men man nåede aldrig op på tidligere tiders niveau, og man begyndte at gøre mere ud af rødvinene og producere mindre rosé, selv om ded, der stadig laves er af en formidabel kvalitet.

Traditionen tro brugte man en hel del franske druer, da man genplantede: Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay og Sauvignon. Disse druer ses ofte i blandinger sammen med de gængse spanske druer, Tempranillo og Garnacha. Dog er Pinot Noir kun tilladt på eksperimentalbasis.

Navarra er delt op i fem underzoner, men det har egentlig ingen praktisk betydning. For det første fordi jordbunden er meget ensartet – en blanding af ler og sand over grus og kalksten – og for det andet fordi de fleste bodegaer har vinmarker i alle zonerne, så hver enkelt druesort får de bedste vækstbetingelser.

Castillo de Monjardin
Det er også tilfældet med Bodegas Castillo de Monjardin, som blev grundlagt i 1994. Bodegaen ligger i et naturskønt område lige uden for Villamayor. Takket være bygmesterens valg af materialer ser den ud som om den har ligget der altid, men når man går rundt i huset er man ikke et sekund i tvivl om, at her hersker en moderne og effektiv virksomhedsånd sammen med respekten for de råvarer, man arbejder med.
Castillo de Monjardin fremstiller tre typer hvidvine på Chardonnaydruen og en rosé på ren Merlot, hvilket er lidt af en sjældenhed i Spanien. Til rødvinsproduktionen har de valgt både ren Merlot, ren Cabernet-Sauvignon og en blanding af Cabernet-Sauvignon, Merlot og Tempranillo. Den første giver struktur, den anden gør vinen fløjlsblød og Tempranillo’en bibringer sin egen personlighed.

En god crianza
Som denne måneds vin har vi valgt en crianza, der er stukket sammen af 40 pct. Cabernet-Sauvignon, 40 pct. Merlot og 20 pct. Tempranillo – to typisk franske sammen med en udpræget spansk – og det har givet et rigtig fint resultat.

Lagringstiden i Navarra er de samme som i Rioja, det vil sige at vinen har ligget 12 mdr. på franske og amerikanske egetræsfade og 12 mdr. på flaske. En af de faktorer der gør forskellen mellem de to distrikter er, at mens man i Rioja bruger 225 liters fade, bruger man 300 liters fade i Navarra, så vinen har mindre kontakt med træet og får mindre syreindhold.

La Cuenta Vinos

Kom og smag på vinen. Få et godt tilbud.
Pol. Ind. La Vega, Fase 4 Nave 10 (sidste lager på højre hånd) 29649 Mijas Costa -
Hver torsdag kl. 17-19Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2006
Solkysten - Marts 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga