Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Varme vinråd
Skrevet af Solkysten
Når solen bager fra en skyfri himmel og temperaturerne ligger midt i 30’erne er det de færreste mennesker, der finder Gran Reserva’en frem fra vinreolen.
Det er langt mere forfriskende med et glas kold hvid- eller rosévin.

Derfor lægger vi de tunge rødvine på hylden denne måned. Det perfekte opbevaringssted gennem sommermånederne er et vinkøleskab, men har man ikke det må man finde et sted i huset, hvor temperaturen er rimelig konstant, helst ikke over 23 grader, og hvor vinen ligger så mørkt som muligt. Har man købt en hel kasse, så lad flaskerne stå med bunden opad i kassen. Det sikrer proppen mod udtørring, og papkassen isolerer og holder lyset ude.

Hvidvine
I supermarkedet og hos vinhandleren har man den fordel, at man kan se vinens farve, studere etiketten og læse bagetikettens oplysninger, inden man køber. På restauranterne forholder det sig en smule anderledes, og vinkortet kan være svært at gennemskue. Det giver som regel ingen fingerpeg om årgangen, men den er absolut ikke uden betydning, hverken for hvid- eller rosévinenes vedkommende.
Normalt er det sådan at disse vine skal drikkes inden næste års høst bliver frigivet. I denne sommer er det altså årgang 2005, der drikkes. Undtagelsen er vine der har gæret på fad (fermentado barica) eller reserva’er. I Spanien laves en hel del fadgærede hvidvine, og det giver en længere levetid. En hel del bodega’er lader også vinen lagre nogle måneder for at give den mere krop. Det er klart at det er et fordyrende element, men vil man have oplevelsen må man betale for den. Der produceres hvidvine i verdensklasse i Spanien, og det er lidt synd at den ”normale” forbruger ikke vil ofre det samme på en god hvidvin som på en god rødvin.

En fadgæret hvidvin vil normalt – d.v.s. hvis den er opbevaret korrekt – kunne opbevares to år, mens en reserva under samme forudsætninger skal holde minimum fire år. Der er forskellige regler for, hvornår man må kalde en hvidvin ”reserva”, men som regel står det på bagetiketten, hvor længe vinen har lagret på fad. En reserva-hvidvin kan sagtens drikkes til den lette sommermenu og også være en god følgesvend til forskellige oste. Derimod vil de fleste nok synes, den er for bastant, hvis der ikke følger noget spiseligt med.

En af de ting man skal se på, når man køber en almindelig tankgæret hvidvin, er farven. Hvis den virker lidt grumset og måske lidt for mørkegul, er vinen højst sandsynligt maderiseret, og det giver en noget muggen smag. Den skal tilbage på hylden, eller byttes af vintjeneren.

Rosévine
I et almindeligt supermarked vil man kun sjældent støde på fadgærede rosévine. De findes, men man skal nok lede efter dem i specialbutikker. Her kan man også være heldig at støde på en Rosado Crianza, men os bekendt har kun én bodega fremstillet Rosado Reserva. Det var Bodegas Tondonia – i 1966.
Deraf kan vel udledes at succesen ikke var overvældende, formentlig fordi forbrugerne ikke var parate til at ofre det, en sådan vin nødvendigvis måtte koste.

Kigger man ned langs rækken af rosévine, vil man bemærke hvor bredt et farvespektrum de rækker over, fra lys orange til nærmest kirsebærrød. Det siger ikke noget om vinens fylde og kvalitet, men skyldes udelukkende fremstillingsmetoden: drueblandingen eller den tid, skaller og kerner har fået lov at give farve. Det man skal holde øje med, er årgangen og om vinen er lidt brunlig i kanten. Tommelfingerreglen er den samme som for hvidvine. En tankgæret rosévin skal drikkes i sit første år.

En god rosévin kan sagtens leve op til et stykke oksekød og en blå ost. Man bør faktisk altid købe sin vin efter måltidets karakter, for det er da synd at en veltillavet middag skal skylles ned med en intetsigende vin.

Sommerens rødvine
Også i sommermånederne vil der være lejligheder og måltider, der kalder på en god rødvin, og i øvrigt er der en del mennesker, der ikke bryder sig om de hvide eller roséerne. Det man så bør gøre er at stille rødvinen i køleskabet tre timer før den skal drikkes – og lade den stå der to timer. Så har den fået lov til stille og roligt at opnå den helt rigtige temperatur.

Et forfriskende tip til dem, der gerne vil nyde en rødvin på terrassen, er at hælde en ung vin – helst Ribera del Duero – i en kande, tilsætte frisk fersken skåret i skiver og lade det trække nogle timer i køleskabet. Det er en gudedrik.

Kom og smag på vinen. Få et godt tilbud.
Pol. Ind. La Vega, Fase 4 Nave 10 (sidste lager på højre hånd) 29649 Mijas Costa - Hver torsdag kl. 17-19
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juli 2006
Solkysten - Juli 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga