Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Vin fra eventyrlandet
Skrevet af Solkysten
Ribera del Dueros vinhistorie strækker sig umådelig langt tilbage til en fjern fortid. Allerede i 1195 fandtes et kontrolorgan, der regulerede vinproduktionen omkring byen Roa.
Det var nu ikke sådan at produktionen var særlig stor eller fremragende – der blev lavet vin af jævn kvalitet til husbehov, hverken mere eller mindre.

Det ændrede sig i slutningen af 1800-tallet, da Don Elroy Lecanda Chaves vendte hjem fra en studietur i Bordeaux, hvor han havde erhvervet sig en omfattende viden om de franske produktionsmetoder. Han havde også anskaffet sig nogle egetræsfade og franske vinstokke af mærket Cabernet-Sauvignon og Merlot. Familien ejede noget jord, hvor han byggede en vingård og gik i gang med produktionen. Efter at have eksperimenteret nogle år fandt han ud af, at hvis man plejede og passede den lokale drue – en variant af tempranillo – gav den vine af mindst lige så høj kvalitet som de franske. Druen havde på daværende tidspunkt med overbærende nedladenhed fået navnet “tinta del país” – rød landdrue, og området hvor Don Elroy byggede sin vingård hed såmænd Pago de la Vega Santa Cecilia y Carrascal. Deraf navnet, som nu er verdensberømt, Vega Secilia.

Sådan startede eventyret for Ribera del Duero, og det er langt fra slut. Vinproducenter står bogstavelig talt i kø for at få lov til at købe en bid af det godt 20.000 ha store område, der strækker sig fra Dueros bredder til højlandet i Burgos, Valladolid, Soria og Segovia.

Her er typisk fastlandsklima med meget kolde vintre, ekstremt varme somre og meget stor forskel på dag- og nattemperatur. Det specielle for området er, at man med jævne mellemrum oplever nattefrost helt hen i maj måned. Det kræver en temmelig robust vinplante, der ikke skal bruge alt for lang tid til at modne frugterne, og netop derfor er tempranillodruen den mest udbredte.

Lever og ånder for vinen
Indtil 1994 var Bodegas S. Arroyo drevet af en producentsammenslutning. Da Santiago Arroyo købte den, besluttede han sig for at udvide og modernisere. Han er inkarneret vinmand, og der foregår ikke meget på bodegaen, som han ikke personligt er involveret i.

Bodegaen ligger lidt nord for Aranda del Duero og omfatter 80 ha. vinmarker på de mest solrige skråninger omkring Sotillo de la Ribera. Alle druer håndplukkes og sorteres omhyggeligt, hvorefter mosten tilsættes naturlige gæringsstoffer. Den får lov at gære mindst ti dage, før stilke, kerner og skind sies fra. Når det er sket starter vinen sin egen spontane gæring, der giver den bløde, afbalancerede smag, der karakteriserer en kvalitetsvin.

Bodegaen har en kapacitet på godt 830.000 liter, og laver både en crianza, reserva og gran reserva, der lagrer på henholdsvis franske og amerikanske egetræsfade. Som april måneds vin har vi valgt crianza’en fra 2003 – en årgang der har fået betegnelsen ”muy bueno”. Årsagen er simpel: Når det bliver for varmt til at drikke rødvin, kan vi i vores hus godt drikke en Ribera.

Med fire år på bagen er det en vin, der kan drikkes nu, men sagtens kan gemmes endnu to-tre år, inden den får lidt tegl i farven. Som den er for øjeblikket, har den en fantastisk klar og ren kirsebærrød farve og en fløjlsblød, elegant smag, der åbner sig i munden. Det første duftindtryk er krydret: kanel, kommen og vanille. Så kommer de modne bær, og endelig de animalske dufte, en god Ribera del Duero ikke må være foruden – eller som en god kollega i den danske vinbranche udtrykker det: ”Den ska’ sgu lugte lidt af kostald”.

Kom og smag på vinen. Få et godt tilbud.
Pol. Ind. La Vega, Fase 4 Nave 10 (sidste lager på højre hånd)
29649 Mijas Costa
Hver torsdag kl. 17-19
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2007
Solkysten - April 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga